Vymazlené sladkosti verze začátečník :-)

Chtěla jsem se vyhnout tomu, aby tenhle blog byl nějak přehnaně – nedej Bůh přímo výhradně – takovým tím ryze dámským písečkem s recepty, fotkami dětiček a sem tam nějakým linkem o módě s chtivým komentářem „Tohle chci a musím mít“. Nicméně, dá-li se někdo na vojnu, musí bojovat. Už jsem se zmínila o fenomenálním chlebu svého muže a nerada bych vzbudila dojem, že u nás funguje v kuchyni pouze a jenom on. Proto je tenhle tenhle příspěvek věnovaný dvěma nejdůležitějším ženám v mém životě (té třetí jsou pouze dva roky, takže prozatím je výhradně v roli konzumenta, pokud nebereme namáčení dětských piškotů do kakaa jako kreativní tvorbu). Obě dámy, tedy moje máma a starší dcera, žákyně I.A., mi oslazují život mnoha způsoby, které bych ani nezvládla vyjmenovat. Můžu ale popsat přípravu jejich oblíbených a praxí odzkoušených nej receptů. Kdyby někoho naháněla mlsná, může vyzkoušet, úspěch zaručen 🙂 Psala jsem obé tak, aby se chytil i úplný laik a zároveň si troufám tvrdit, že s oběma recepty zazáříte. Pro efekt lze tu i onde přilít kapku rumu, oba zákusky tak získají nový rozměr 🙂

Bleskovka mojí dcery

Jsem moc ráda za to, že má nejstarší odmala inklinuje k jídlu a poté, co vyrostla z prvních střevíčků, miluje vaření. Už coby pokročilé batole se dožadovala vařečky a něčeho k tomu a vyráběla krmi pro slepice, případně slepenec všeho, co se doma namanulo a co ani hospodářské zvířectvo nepožilo. U nás doma se pro podobné pokusy vžil název „vařečník“ a věřím, že maminky podobně nadaných dítek už jsou doma. Postupem času jsme hledaly recept, který by byl rychlý a efektní, dal se nenáročně provozovat a efektně obměňovat. Dnes si troufám tvrdit, že máme v rukách předpis, který tyto podmínky splňuje beze zbytku. Pro nedočkavé mlsaly i nestíhající labužníky.,

Inspirace tady.

200 g polohrubé mouky

150 g cukru krupice

1/2 lžičky prášku do pečiva

1 vejce rozmíchané v 200 ml mléka

2 lžíce oleje

a pak už je to na vaší chuti – skořice, perníkové koření, marmeláda,strouhaný kokos, ovoce (kompotované, sušené…), nalámaná čokoláda, čokoládové tyčinky typu snickers, Kinder, kousky marshmallows, strouhané oříšky, kakao… Nebo pro zvlášť odvážné všechno dohromady.

Postup je následující:

Smíchejte všechno sypké, přidejte vše tekuté a dobře rozmíchejte. Vzniklou hmotu dejte buďto do silikonové formy nebo do nádoby z plastu hodícího se do mikrovlnky, skla, porcelánu – krom silikonu formu vymažte tukem a vysypejte moukou. Potom nechte „točit“ v mikrovlnce cca 5 minut na plný výkon- zhruba po této době píchněte do vaší buchty špejlí a pokud je tato po vynoření suchá, máte hotovo :-). Po vychladnutí můžete zdobit, čím je libo, moje dcera doporučuje rozpuštěnou čokoládu osázenou lentilkami a gumovými medvídky, to vše stříknuté troškou šlehačky.

 

Nugátový dort mojí mámy

Úplně přesně si pamatuju, jak se u nás doma slavívaly narozeniny. Já s bráškou jsme se všude pletli a těšili se, táta ladil stařičký rodinný foťák (náladový přístroj poplatný době vzniku, blesk se nějak dobíjel v zásuvce a focení bylo obřad světla, vzdálenosti a stupňujícího se sakrování fotografa) a máminka, která měla za úkol proviant, povětšinou trnula hrůzou, že se jí srazí krém nebo nevyběhne piškot. Jak přípravy vrcholily, bytem se nesly nejen nervózní komentáře slavnostních příprav („Zatracenej krám, to aby měl člověk kvůli jedné fotce vysokou elektrotechnickou a deset stowatovek k tomu“), ale i slaďoučká, jemná vůně z kuchyně. Pokud mě paměť neklame, mámě se nesrazilo ani nezarazilo ve výběhu nikdy nic, ale následující recept je podle ní tutovka, která vyjde opravdu každému. Mimochodem, také je to první recept, který jsem od ní dostala 🙂

Takže beze strachu do díla. Potřebovat budeme:

na korpus:

3 vejce z lednice

120 g cukru krupice (pískového, krystalu – prostě ne práškového)

90 g polohrubé mouky

kakao – cca 2 polévkové lžíce

na krém:

3 vejce

120 g cukru – viz výše

1-2 polévkové lžíce kakaa

1 celé máslo

2 vanilkové cukry

 

A teď k samotnému postupu. Nejdřív korpus. Pro začátek si dáme hřát troubu na 170 stupňů. Vezmeme klasickou dortovou formu (průměr 23 cm, je to ideálně ta dvojdílná, kde jednoduše oddělíte dno od boků) a vymažeme ji tukem – Hera, sádlo, máslo, v nouzi olej. Pak vysypat moukou (hrubou, polohrubou) nebo strouhankou. Jednoduše nasypeme trochu zvoleného tovaru a třeseme a třeseme, dokud nejsou dno i boky formy pokryty jednolitou vrstvou, zbytek vysypeme pryč.

Posléze oddělíme bílky od žloutků, pro začátečníky – nad mísou nebo jinou nádobou, jejíž šířku volíme dle zkušeností a  do které se vejdou metly šlehače- naklepneme skořápku vejce a oddělíme dvě poloviny skořápky tak, abychom v jedné z nich měli žloutek (s podstatnou částí bílku). A pak – pořád nad zvolenou nádobou – přeléváme tento obsah z jedné půlskořápky do druhé, dokud nám nezůstane „v ruce“ pouze žloutek. Vtip je v tom, že do bílku, který nám proteče mezi prsty (potažmo skořápkami) do mísy, nesmí zůstat žádný žloutek, zatímco bílek ve žloutku naprosto nevadí. Jednoduché, ne? 🙂

Takže pokud už jsme z bílků vybrali případné kousky skořápek, nasypeme tam všechen cukr a šlehačem zapnutým na maximální výkon ušleháme tuhý sníh. Pokud znáte sníh jen z Ladových obrázků, šlehejte a šlehejte, dokud nestvoříte jednolitou bílou hmotu, která se v míse drží, i když ji obrátíte dnem vzhůru. Pokud vám tenhle test přijde až moc drastický, zkuste jen vypnout šlehač a pomalu z něho vytáhnout metly – měly by po ní na povrchu vaší sněhové hmoty zbýt špičky v místech vytažení.

Potom stejnými metlami párkrát „prošlehněte“ žloutky s kakaem – jen aby se rozmíchalo na chuť ne moc vábné kakao a v těstě vám nedělalo hořké hrudky. Následně vzniklou hmotu vmíchejte vařečkou do sněhové hmoty. Pozor, pracujete se sněhem, takže mazlete se s tím s lehkou rukou. Pak ještě vmíchejte mouku. Těsto by nemělo ztratit konzistenci toho původního sněhu, pracujte jemně, ale rychle. Potom to celé vykydneme do připravené formy, uhladíme stěrkou nebo nožem tak, aby bylo těsto víceméně ve stejné vrstvě a šup s tím do vyhřáté trouby.

Čas pečení je závislý na vrtochách vaší trouby, takže kontrolujeme průběžně. Nenechte se zmást časem pečení, měla jsem „tu čest“ se přesvědčit o tom, že i zcela stejné typy totožné značky pečou úplně jinak, takže pohledem sledujeme, zda je vršek „dortu“ lesklý, což značí ještě péct, pokud už ne, vezmeme špejli (párátko), píchneme doprostřed dortové masy a opatrně vytáhneme. Když je suchá, máme vyhráno a dort taháme ven, pokud na ní zůstanou byť jen drobečky těsta, pečeme dál. Moje trouba peče tento korpus asi tak 10 minut.

Pokud jsme tedy přesvědčeni o tom, že máme napečeno a špejle nám nelepí, vytáhneme upečený korpus ven a necháme vychladnout. Potom objedeme obvod dortu nožem, těsně u okraje formy, a odstraníme boční část.

V době, kdy nám chladne korpus, se vrhneme na krém:

Najdeme si dva hrnce, které se nechají postavit jeden do druhého tak, aby mezi jejich stěnami/dny byla mezera, klidně stačí malá. Pokud ve vás výraz „vodní lázeň“ vyvolává toliko představu koupele, postavte menší hrnec do většího, položte na sporák, menší hrnec zatižte vlastní umytou končetinou, ideálně rukou, a ten větší naplňte vodou až po okraj. Potom spodní hrnec nechte naplno ohřívat až k varu a do toho, který do něj chcete vkládat, vražte všechna celá vejce, cukr a kakao. Až se voda ve větším hrnci začne vařit, znovu nastartujte šlehač, vložte hrnec vrchní do toho spodního a šlehejte vaječnou hmotu až do zhoustnutí. Předem říkám, že je to na dlouho, ale neděláte to nadarmo. Následně dejte hmotu vychladit a z lednice vytáhněte máslo, aby „povolilo“, čili stalo se lépe manipulovatelným, měkkým.

Když máme vaječný krém vystydlý a máslo měkké, povoláme znovu do zbraně šlehač a obojí plus vanilkové cukry ušleháme do podoby finálního krému. Dbáme na to, aby máslo bylo do hmoty dokonale zašlehané, v této fázi se nedá už pokazit nic.

Následně rozkrojíme vychladlý korpus na dvě poloviny – buď zubatým nožem na pečivo nebo ho obemkneme smyčkou pevné nitě, kterou utahujeme tak, až nám dort „přeřízne“ sama. Tohoto úkonu se nebojte, všechny vady na kráse překryje krém. Jestli si ale na tuto fázi nejste jisti v kramflecích, není nic snazšího, než napatlat krém na nerozkrojený korpus a uhladit. Krémem napatláme vršek i boky korpusu i v případě, že si troufáme a půlíme. Následně se nám nabízí několik možností zdobení, uvádím ty, které používám já, nicméně nebojte se pustit z uzdy fantazii:

– boky – můžeme posypat kokosem, strouhanými oříšky, strouhanou bílou čokoládou nebo drcenými sušenkami (Be-Be, dětské piškoty…) – zvolené drobky si nasypeme na ruku a postupně do nich „otiskneme boky dortu)

– vrchní část – polít/pocákat zvolenou rozpuštěnou čokoládou, šlehačkou ve spreji, ovocem…

Napoprvé doporučuji nepřekombinovat, pomněte na pejskův a kočiččin dort.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *