Vařená šunka v ponožkách

Včera jsem byla v knihovně. Na tom teda není nic světobornýho, chodím tam celkem často. Že jsem si tam půjčila stoh knih, který jsem málem nedovlekla k autu je rovněž rutina. Ale málokdy mě některá z nich dostane tak, že ji zhltnu během odpoledního spánku našich prcků. Tentokrát tam jedna taková byla. Jmenuje se Proč pračka žere ponožky a jiné záhady každodenního života.

Teda zrovna rozuzlení titulní záhady nedopadlo tak úplně na sto procent, ale – ať už je to fakt nebo klam – dvě teorie mě fakt dostaly. Zaprvé původ otřepané fráze „OK“. Podle autora téhle knihy se názory různí, jde za a) o zkratku anglického „All correct“, nebo b) zkomoleninu slova „okeh“, majícího původ v jazyku indiánského kmene Choctaw a znamenající „skutečně“, případně za c) jde o iniciály jistého Oswalda Kowalského, spolupracovníka automobilového magnáta Forda. Svého času schvaloval svými iniciálami kvalitu modelů sjíždějících z výrobních pásů.

Druhým heslem dne se stal spam. Dočetla jsem se, že toto slovo je zkratkou výrobku Spiced Pork And Ham – druh vařené šunky firmy Hormel Foods Corporation. A jak se libové maso dostalo do každodenního emailového chleba? Podle Proč pračky žerou ponožky za to může Monty Python a tahle roztomilá scénka (myslím tu, co následuje po nácviku květinového aranžmá).Vůbec se nedivím, že se to chytlo, Vikingové jako menšina asi táhnou 🙂

Autor Ponožek se zapřísahá, že veškeré uvedené teorie jsou vědecky ověřené. Nezáleží na tom, ale já mu to věřím. Tahle a jí podobné knihy jsou pro mě Oswald Kowalski.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *